Recent Posts

Thursday 20 September 2012

Dezvoltarea tematicii- Grup de dezvoltare personala

Pentru a avea o viziune mai clara asupra tematicii am descris, pe scurt, ce vom face la fiecare intalnire din cele 10.

Prima întâlnire
Ne vom cunoaşte spunând: Bună ziua!.
Vom stabili modul de lucru şi ne vom împărtăşi aşteptările de la experienţa participării la grupul de dezvoltare personală.
La sfârşitul primei întâlniri fiecare participant va fi conştient de motivaţia care îl aduce în grup, de propriile nevoi şi resurse.

A doua întâlnire: Stările Eului: Părinte, Adult sau Copil?
Fiecare persoană poartă cu el mesaje, opinii, valori şi norme preluate de la proprii părinţi. Acestea fac parte din modul nostru de a gândi, simţi şi acţiona.
De asemenea, în interiorul structurii personalităţii este prezent şi Copilul interior. El a simţit pentru prima dată fericirea, tristeţea, furia sau sentimentul de vină.De fiecare dată când ne comportăm sau ne simţim ca un copil neputincios sau foarte vesel îl punem în scenă pe Copilul nostru Interior.
Mai sunt şi daţi când suntem în aici şi acum şi gândim, simţim şi ne comportăm în concordanţă cu prezentul, cu adevăratele resurse de care dispunem şi reuşim să luăm cele mai bune decizii.
La această întâlnire veţi descoperi:
- Cum funcţionează la voi aceste 3 ipostaze ale personalităţii
- Cum va ajuta şi cum vă limitează
- Cum să vă energizati starea eului pe care doriţi să o dezvoltaţi



A treia întâlnire: Tranzacţiile sau cum comunicăm
Atunci când interacţionam cu o altă persoană sunt implicate 6 stări ale eului - câte trei pentru fiecare. Astfel, fiecare participant vine cu propriul Părinte, Adult şi Copil. Cum stările eului se deosebesc între ele la fel de mult ca şi oamenii rămâne să descoperim cum putem regla conversaţiile astfel încât să fie încununate de succes.
La această întâlnire veţi afla ce sunt
Tranzacţiile complementare
Tranzacţiile incrusiate
Tranzacţiile ulterioare
Şi ce puteţi face în legătură cu îmbunătăţirea comunicării.

A patra întâlnire: Despre caloriile psihologice
Fiecare dintre noi ne naştem cu o foame de stimuli. Există o reală nevoie a copilului de atingere şi odată cu trecerea timpului aceasta învăţa să-şi substituie această nevoie primară cu alte forme de recunoaştere precum: un zâmbet, un compliment, sau chiar o încruntare, o insultă. Fiecare dintre aceste tipuri de recunoaştere poarta poartă numele de calorii psihologice sau stroke-uri.
Vom afla împreună:
- De ce oamenii preferă să rămână în relaţii dăunătoare decât să rămână singuri, şi de ce o recunoaştere negativă este mai bună decât niciuna
- Care sunt tipurile de recunoaştere
- Cum primim şi cum oferim calorii psihologice altor persoane
- Filtrul personal
- Economia caloriilor psihologice.

 A cincea întâlnire: Jocuri psihologice
Dacă ţi s-a întâmplat vreodată că după o interacţiune cu o persoană să ai un sentiment neplăcut şi să gândeşti:
De ce mi se întâmplă mereu asta?
Cum oare de s-a întâmplat din nou?
Credeam că el/ea e altfel...

Atunci cu siguranţă ai intrat într-un joc psihologic.
Jocul psihologic este o acţiune repetitivă, inconstienta din care ambii participanţi ies confuzi şi cu un sentiment neplăcut.
Vei descoperi la această întâlnire:
- Tipuri de jocuri
- Cum să îţi dai seama că eşti într-un joc psihologic şi cum să-l opreşti
- Avantajele jocurilor psihologice

A şasea intalnire- Poziţiile de viaţă
Plecăm de la supoziţia că fiecare dintre noi este Ok.
Ce se întâmplă însă dacă eu cred că sunt Ok, la fel şi despre tine cred că eşti Ok, însă nu mă simt bine în relaţie cu tine?
De la această întâlnire veţi afla care sunt cele 4 poziţii de viaţă, cum ne influenţează deciziile şi comportamentul nostru.
Ce se întâmplă atunci când facem schimbări în viaţă?

A şaptea întâlnire Injoncţiuni sau Mesaje parentale otrăvitoare

Se întâmplă că adulţii să nu-şi folosească resursele psihice, fizice, intelectuale la adevărata lor putere ca rezultat al unei decizii negative luate în copilărie.
Mesajele otrăvitoare primite de la părinţi sau alte figuri de autoritate acţionează ca nişte porunci şi trasează limitări care micşorează şansele de reuşită ale unui individ.
Veţi descoperi care sunt cele mai frecvente 12 mesaje parentale otrăvitoare şi care sunt deciziile posibile ale acestora.
Fiecărui mesaj toxic îi corespunde o permisiune. Ne vom folosi de resursele grupului pentru a experimenta puterea permisiunilor.

A opta întâlnire: Pasivitate şi desconsiderare
Până acum am aflat care sunt principalele procese care scriu un scenariu de viaţă: jocurile psihologice, deciziile luate în urma primirii mesajelor parentale toxice, poziţii de viat, filtrul şi economia caloriilor psihologice.
În fiecare zi sunt pus în fata rezolvării unei probleme. În acel moment am 2 opţiuni: fie să folosesc toate resursele actuale şi întreaga capacitatea a Adultului de a rezolva problema şi să reiau comportamente din scenariu. Comportamentele din scenariu se potrivesc deciziei pe care am luat-o ca şi copil şi presupun o desconsiderare a realităţii şi o invitaţie la pasivitate.
Vom:
- Află ce înseamnă desconsiderarea
- Care sunt cele 4 comportamente pasive
- Vom experimenta matricea desconsiderărilor

A nouă întâlnire Povestea de viaţă sau scenariu
Scenariu de viaţă este un plan de viaţă bazat pe decizii luate în copilărie. El este direcţionat către un rezultat şi este întărit de părinţi.
Scenariul de viaţă nu este în sfera conştiinţei.
Pornind de la aceste ipoteze dar şi de la experienţele anterioare din cadrul grupului fiecare veţi descoperi:
Care este propriul scenariu de viaţă.
Cum s-a format
Dacă este un scenariu de câştigător, învins sau non-câştigător
- Cum acţionează scenariul în viaţa adultă

A zecea întâlnire: Autonomie, conştientizare, spontaneitate şi intimitate.
Ultimul scop al analizei tranzacţionale este atingerea autonomiei: să poţi lua decizii singur, să îţi poţi determina singur destinul, să îţi asumi responsabilitatea pentru propriile acţiuni şi sentimente şi să schimbi patternurile care sunt irelevante şi inadecvate pentru lumea din aici şi acum.
Conştientizarea are legătură cu ce se întâmplă acum şi spontaneitatea reprezintă libertatea de a alege între tipuri de comportamente şi sentimente.
Intimitatea se referă la exprimarea sentimentelor de căldură, tandreţe şi apropiere a Copilului Natural faţă de ceilalţi.

0 comentarii:

Post a Comment