Recent Posts

Tuesday 16 October 2012

Calea gresita catre autonomie: Victimizarea copilului de catre parinti


         Saptamana aceasta am scris pentru UrbanMom - comunitatea de mamici prahovene un articol despre autonmie versus victimizare.

        Iata cateva pasaje din articol :

Cand oamenii traiesc conform unui scenariu, ca intr-o piesa de teatru regizata de altcineva, propria lor resursa de autonomie seaca. Cu cat rolul prescris si acceptat de tine este mai practicat cu atat simti ca ai mai putin control asupra propriei vieti si te simti mai neputincios.
Cand oamenii se simt neputinciosi nu pot gandi, nu se pot exprima, nu pot munci sau invata, nu se pot bucura , nu se pot opri din fumat sau baut, nu se pot trezi dimineata sau nu pot adormi seara, nu pot plange sau nu se pot opri din plans. Unii oameni se simt in mod continuu neputinciosi iar altii doar in anumite etape ale vietii.
Neputinta
Neputinta se invata in familie ! Hogie Wyckoff demonstreaza cum familia este primul mediu in care copii primesc "training pentru neputinta" sau popular spus invata cum sa fie Victime. Practic, copii sunt fortati sa intre in rolul de Victima in timp ce parintii le arata cum se joaca rolul de Salvator sau de Persecutor.
Invatarea rolului de Victima se face atunci cand parintii interfereaza si atenteaza la zonele in care copii au o potentiala resurse de putere.
Exista trei zone importante in care copii au putere inca de la nastere si care sunt cel mai frecvent atacate in familie :
1. puterea de a iubi : asta inseamna capacitatea de a avea legaturii armonioase cu alte fiinte umane
2. puterea de a gandi : abilitatea de a intelege lumea
3.puterea de a se bucura de ei insisi : capacitatea de a experimenta si de a fi constienti de corpul si emotiile lor.
    Articolul integral il gasiti aici .

   Sa aveti o saptamana frumoasa!

0 comentarii:

Post a Comment