Recent Posts

Friday 19 October 2012

Interviu cu Otilia Mantelers



               Îmi pot aduce aminte cu o exactitate dubioasa zilele care s-au scurs dupa ce am descoperit-o. Era frig. Si bucurându-ma de perioada preverbala si achizitia spectaculoasa a statului în fund a copilei cautam jocuri care sa-i stârneasca curiozitatea si asa exacerbata de a explora. Din blog în blog am ajuns pe un tarâm albastru cu papadii... joc si emotii. Am zis wow! dupa citirea primului post si am continuat cu putinele ramase... cred ca vreo cinci-sase. L-am pus în Bookmark si asta a fost: dragoste la prima vedere. Caci ea, Otilia, scria de te frapa: adevarul combinat cu povestea si jocul. Am întâlnit în domeniul psihologiei, dezvoltarii si educatiei o groaza de persoane si personaje, care mai de care având lucruri interesante de zis. Însa nu de putine ori am fost surprinsa sa descopar ca nu practicau ceea ce spuneau... si atunci sa citesc pe cineva care scrie despre dezvoltarea emotionala a copiilor si care experimenteaza zilnic filozofia în care crede a fost fascinant.
                În vara visam sa o aduc la Ploiesti sa ne încânte cu jocurile si povestile despre emotii. Acum, Otilia chiar ajunge în Ploiesti!
Pentru ca as vrea sa o cunoasteti si voi i-am adresat câteva întrebari (recunosc, mai mult ce ma interesa pe mine).

                 Iata un scurt interviu:



         . Cum ai descoperit Playful parenting si ce înseamna pentru tine?

       Otilia : Jocul m-a fascinat dintotdeauna. Când era Yuri de câteva luni am cumparat o carte foarte renumita olandeza care s-ar traduce: "Aoleu, cresc!" si acolo îti povestea tot felul de jocuri înca de la cârsta 1 luna încolo. Si atunci mi-am dat seama ca jocul e o treaba tare serioasa si ca nu se termina repede.
Cartea "Playful parenting" a lui Larry Cohen am descoperit-o acum 3 ani când am citit-o pe nerasuflate si nu mi-a venit sa cred de ce am putut sa aflu acolo. Am început imediat sa ma joc asa cu copiii mei si când am vazut cât de faina devine relatia noastra datorita jocului nu mi-a venit sa cred.


            Când ai început sa aplici Playful Parenting, cum au reactionat cei din jur?

      Otilia: O parte din oameni au fost fascinati de cât de mult se deschid copiii la joaca si la adultii care se joaca cu ei. Alti oameni din jurul meu au început sa se sperie când ma vedeau ca ma împuscam si ma luptam cu copiii în joaca, crezând ca încurajez violenta si agresivitatea. Alti oameni au început sa ma întrebe "Cum sa ma joc cu copilul meu atunci când îi e frica? Sau atunci când zice: "NU". Iar la mine în cartier oamenii vorbesc despre mine ca fiind "tipa aia nebuna cu 3 copii".


            Cum s-au schimbat relatiile dintre tine si copiii tai datorita influentei lui Larry Cohen?

        Otilia: În primul rând, datorita lui Larry Cohen si a filosofiei lui, am început sa nu le mai "sugerez" copiilor cum sa fie ei în jocurile lor. Daca soldateii se iau la lupta si se doboara, de la Larry am învatat ca e mai bine sa îl urmezi pe copil în joc si sa te lupti si tu cu entuziasm. Înainte i-as fi spus: auzi, dar nu e mai bine ca soldateii sa se joace un puzzle si sa se iubeasca decât sa se lupte?
Practic, playful parenting mi-a aratat ca tot ce simte copilul trebuie acceptat, iar când copilul e într-un impas emotional, primul lucru pe care îl faci este sa intri în lumea jocului lui, asa cum o dicteaza el, apoi sa încerci sa îl ajuti sa iasa din impasul emotional, folosind jocul si o atitudine de parinte umil, incompetent si prostut.
Relatiile dintre mine si copii s-au schimbat, fiindca am început sa reusesc sa îi accept asa cum sunt si sa le înteleg lumea lor interioara datorita jocului.


                Am fost în septembrie la conferintele Alethei Solter si vreau sa te felicit pentru organizare si munca pe care ai depus-o. Povesteste-mi despre ea. Am fost surprinsa sa aud ca si ea promoveaza vindecarea ranilor emotionale prin joc.

          Otilia: Da, si Aletha. Aletha e un mare fan al jocului, nu e doar pasionata de plâns: -). Aletha a revolutionat psihologia copilului si relatia dintre parinte si copil prin acceptarea plânsului si a crizelor de furie. Când toate cartile spuneau sa nu recompensezi plânsul si tantrumurile dându-le atentie, Aletha a venit si a spus ca plânsul si tantrumurile sunt mecanismele cele mai sanatoase de a scoate stresul emotional din corp. Practic, Aletha Solter a zis: accepta-ti copilul asa cum e, cu tot cu plâns si crize de furie. Ea chiar spune ca un copil se poate vindeca de durere prin trei modalitati: plâns, râs si joc terapeutic. Eu as adauga ca nu iese stresul emotionali doar printr-unul singur, de exemplu prin râs sau prin joc emotional, toate fac parte din aceeasi cutiuta magica a copiilor. Asta stiu pentru ca unii parinti spun ca daca râde copilul e totul ok, nu mai tre sa îl mai ascult si sa plânga.
De fapt, foarte multi psihologi specializati în dezvoltarea copilului recomanda jocul ca terapie de vindecare a durerilor emotionale. Ce a facut Larry într-un mod minunat a fost sa descrie terapia prin joc si sa o faca accesibila parintilor.


                 Care este cel mai mare beneficiu atunci când ne jucam cu copilul nostru?

         Otilia : Cred ca relatia mai profunda dintre copil si parinte pe care jocul o creeaza. Apropierea aia minunata pe care o simti cu copilul tau când te joci, privirea aia sincera care îti povesteste tot ce e în sufletul copilului, râsul care creeaza apropiere.


                   Scrii des despre experientele tale cu folosirea jocului împreuna cu fetitele si baietelul tau. Care a fost cea mai neasteptata reactie a copiilor tai în urma unui joc?

         Otilia: Faptul ca Yuri a început sa stea fara mine la lectiile de înot, dupa ce ne-am jucat jocuri cu teama de separare. Faptul ca Anna a reusit sa mearga pe bicicleta fara roti ajutatoare la nici 4 ani, dupa ce ne-am jucat jocuri gen: "Eu nu pot, nu stiu etc" Si ca lui Kim nu îi mai e frica de papusa mare Cookie Monster de care îi era frica tare mult si plângea.


                  Când te citesc, impresia pe care mi-o dai este ca joaca reprezinta pentru tine un comportament extrem de natural. Asa a fost dintotdeauna sau exista o sansa si pentru cei care au uitat de personalitatea lor jucausa sa o redescopere?

          Otilia: Mie mi-a placut sa ma joc, dar în niciun caz în felul în care îmi place acum. Cred ca o mare parte este pasiune pe care am descoperit-o dupa playful parenting si este ceva ce am exersat. Deci da, toata lumea se poate juca, eu sunt absolut convinsa de asta. Eu de multe ori, exersez fete în fata oglinzii ca sa îmi iasa un anumit joc: -). Înca un lucru important: copiilor nu le pasa ca nu ne ies fetele sau jocurile asa ca la carte. Copiii se bucura pentru simplul fapt ca se joaca parintele lor cu ei, nu conteaza cât de stângaci o fac.


Asadar ea e Otilia! Pentru a va înscrie la evenimentul tinut de ea la Ploiesti, pe 14 noiembrie, va puteti înscrie aici sau la telefon Alina Comendant 0723600137, Cristina Toma Cochinescu 0723359076.

0 comentarii:

Post a Comment