Recent Posts

Sunday 18 November 2012

Interviu Jocuri Psihologice

            Pentru ca e week-end si ragazul isi gaseste loc si la mine in casa, m-am gandit sa impartasesc cu voi bucuria facuta de Florentina Lungu, manager Succes Personal, o persoana foarte draga mie si cu care colaborez inca din primavara.
           Voi sustine un workshop interactiv, sambata 24 noiembrie cu tiltul Jocurile psihologice _ manipulare, vulnerabilitate sau blocaj?  si Florentina a dorit sa afle toata lumea despre ce va fi vorba.

          Iata o scurta parte a interviului:

FL: Prima data cand au auzit despre jocurile psihologice m-am dus cu gandul la jocurile de copii.  Apoi am aflat de natura lor oarecum distructiva. Ce sunt, de fapt, jocurile psihologice?

AC:    ( zambeste) Jocurile psihologice sunt niste comportamente care se tot repeta, fara ca oamenii sa fie constienti ca fac aceste lucruri. De cele mai multe ori se intreaba :” Oare cum de mi s-a intamplat asta din nou?”
Jocurile psihologice sunt asemanatoare jocurilor de societate dintr-un punct de vedere: ambele au reguli prestabilite care sa-i asigure functionarea pana la capat. Regulile jocurilor pshologic sunt nescrise, ascunse si mentin cei doi jucatori in anumite roluri pentru ca jocul sa fie dus la sfarsit.
Exista cel putin doua caracteristici care fac diferenta intre jocurile distractive si jocurile psihologice:

Saturday 17 November 2012

Atitudinea fata de experienta

          Inainte sa se intample scriam un post despre trauma si durere.Ajunsesem la jumatate si il salvasem.
          Dupa saptamani in care am vazut cum se manifesta durerea la mine, la cei din jurul meu, dupa ce am revazut importanta micilor traume la intregul vietii ma hotarasem sa scriu cate ceva. Insa nu era suficient.
Asa ca mai aveam rabdare cu terminarea postului. Si apoi..s-a produs. Sistemul a cedat. Partea hard (ware) a cedat. Tot ce exista acolo se afla undeva suspendat intr-un necunoscut. Foi, carti, sute de carti de specialitate, idei, notite, proiecte dragi : incepute si terminate.Finalul  este inca deschis.

         Dupa aceasta experienta credeam ca eram pregatita sa scriu din nou, pe un alt device, insa asteptarea o facea pe prietena mea sa ma intrebe: " Ziceai ca scrii...nu mai scrii?". Si la fix 3 zile, in timp ce notitele despre trauma si atasament de la workshopul Johannei Beazley stateau pe masa patrata, scot din sirul usor ordonat  Atasamentul in psihoterapie de David Wallin.

        Am citit capitolul 9 - Atitudinea sinelui fata de experienta. Un mix interesant de cuvinte, concepte. Am gasit un sens nou si in acelasi timp simteam izul psihanalitic.

"Ca psihoterapeuti, scopul nostru este sa nu ajutam pacientii sa traiasca din ce in ce mai mult in interiorul unui astfel de sine coerent. Sarcina noastra este sa coream o relatie cu pacientii nostrii care sa le perimita sa dea un sens propriei experiente, sa se simta mai mult impreuna si sa relationeze cu altii mult mai profund si cu o mai mare satisfactie."
  

Thursday 1 November 2012

Intalnirea lunii Noiembrie a Grupului de suport pentru mame - Despre furie

               Ma tin de mult timp sa scriu despre experientele traite de mine la Grupul de Suport si Dezvoltare Personala pentru Mame. Nu veti gasi in acest post picanterii sau dezvaluiri ale mamelor care vin  ci doar experienta mea, vazuta prin ochii mei, simtita pe pielea mea, auzita prin urechile mele...caci da..la grup traiesc prin toti porii.. Dezvoltarea mea este atat de evidenta pentru mine, incat cu fiecare noua intalnire mai pun o caramida in "zidul cunoasterii', mai strang o mana intr-o relatie, mai observ reactii, mai pun mamele pe ganduri si ma pun pe mine pe ganduri.
             Cel mai mult in aceasta meserie  imi place constanta nevoie de autoactualizare. Nu poti cunoaste totul, insa poti invata in fiecare zi mii de lucruri. Si invat de la ele abordari diferite, unde este nevoie sa mai lucrez cu mine, in relatia noastra, la atmosfera de grup. Iau totul in serios si imi asum responsabilitatea formarii si  mentinerii grupului.
            Cand am pornit sa dezvolt conceptul de Grup pentru Mame cea mai mare concentrare a mea a fost pe crearea un mediu safe si potrivit pentru munca noastra. Este un lucru foarte important pentru mine: ca fiecare participant sa se simta acceptat si ok asa cum este.  Atmosfera grupului si conditiile de siguranta emotionala sunt asemanatoare solului pentru plante: nu te poti dezvolta pe un teren care nu iti este proprice. Poti supravieti insa cresterea e dificila.