Recent Posts

Monday 21 January 2013

Lasati copiii sa se joace cu noroi: murdarirea e sanatoasa!

             Cred cu tarie ca anumite lucruri pe poti face cel mai bine atunci cand e momentul potrivit. Mai exact joaca este atat de specifica copilariei incat ei se bucura prin toti porii lor sa invete prin joaca. Acesta ar trebui sa fie " seviciul" lor: sa se joace. Cred, la fel de mult, ca este de datoria noastra, ca parinti ori specialisti, sa le asiguram materiale si ocazii suficiente descoperirii prin joaca.
             Azi vreau sa vorbesc despre un tip special de activitatate pe care copiii il adora : joaca cu noroi, sau in baltocile cu apa..sau pictatul cu degetele sau orice implica murdarirea coprului si hainelor. Motivul pentru care am vrut sa scriu despre acest subiect este eradicarea credintei conform careia : Copii trebuie sa se joace frumos, fara sa se murdareasca, murdaria nu e buna.

           A trecut aproape un an de cand citeam in tren o transcriere a unei sedinte de psihoterapie integrativa, de Richard Erskine, si cand, citind urmatorul fragment, mi-au dat lacrimile, pentru copii care inca sunt deprivati si  conditionati in acest fel.
Iata fragmentul:

[...]
Richard ( terapeutul): Ai vrea sa petreci mai mult timp cu mine?
Bill ( clientul): Da, as vrea.
Richard: Ce ti-ar placea sa facem impreuna?
Bill : Poate sa mergem la tara..
Richard : Ce iti place sa vezi la tara? sau despre ce ti-ar placea sa vorbim in timp ce conduc?
Bill: despre orice
Richard:  orice despre natura, despre meleaguri.sau?
Bill: Pai..ma gandesc ca ceea ce facea tatal meu, uneori, era sa ma ia cu el la drum sambata
Richard: Vrei sa mergi la groapa cu gunoi, cu mine, azi?
Bill ( rade) : acolo te duci?

Richard: uh-huh..Vrei sa vii la o tura?
Bill: desigur
Richard:  e cel mai interesant loc din oras. Sunt ascunse comori in groapa cu gunoi..Nu ai fost niciodata la o astfel de groapa?
Bill : nu
Richard: Cred ca asta e deprivare!
( Richard , terapeutul, crede ca a ajuns intr-o alta faza a muncii cu Bill, si ca aceasta discutie va deschide noi usi. Bill a fost deprivat de oprotunitatea de a se comporta ca un copil, de a se juca precum un copil, maniera lui de a fi, atenta si hipergrijulie e in parte din cauza aceste deprivari)
Bill:  Ma jucam in sant.
Richard: iti placea sa te joci in sant?
Bill: da, dar trebuia sa fiu atent sa nu ma murdaresc.
Richard: stai putin, ceva e nebunesc aici! Cum te poti juca intr-un sant fara sa te murdaresti?
Bill: pai mergi pe margine, foarte atent.
Richard: Asta nu e joaca!
Bill:  Cateodata mergeam pana cadeam in sant..
Richard: Cu ce pret?
Bill: nu aveam voie sa cad..
( intrebarea terapeutului e dificila pentru Bill si acesta ocoleste intrebarea dureroasa)
Richard ( repetand) : Cu ce pret?
Bill: (pauza lunga...se straduie sa iti tina lacrimile in ochii)
Richard: continua Bill
Bill ( aproape soptind, ca un baietel): daca ma murdaream eram batut..
( batut e un eufemism, Bill deja descrisese bataile pe care mama lui i le administra de fiecare data cand el facea ceva ce nu putea controla mama. Lui Bill nu i s-a dat voie sa se poarte precum un baietel, si are nevoie sa experimenteze asta fara amenintarea cuiva....)
Richard: Ti-ar placea daca am putea face in asa fel incat sa te murdaresti fara sa fii pedepsit?
Bill: um-hm
[...]

         Dialogul dintre terapeut si client continua...

        Intre timp ma gandeam la aceasta dorinta de control a oamenilor, a adultilor, a parintilor fata de copii. Fara doar si poate murdaria este in acest control al parintilor. Unii trag cu dintii de curatenie, evidentiind trasaturi obsesiv- compulsive, altii intr-o maniera mai eleganta "feresc" copii de baterii si noroci iar altii ii indeamna sa se joace "murdar".
         Cauzele pentru care parintii isi manisfesta dorinta de control in sfera curateniei pot fi multe si nu sunt de blamat: fie ca au avut la randul lor parinti hipergrijulii si exagerati, care aveau fobie sau oroare de murdarie, fie sunt prea grabiti sa observe cata placere ii produce joaca copilului, fie regulile privind curatenia sunt non-negociabile si .( punct).

        Mergand in acelasi parc, intalnesc frecvent aceasi copii si aceleasi mame/bunici. De fiecare care data cand ploua leaganele, topoganele si restul aparatelor pentru copii sunt ude, catodata si pline de noroi, zapada..Bunica unui baietel il mustra de fiecare data cand se apropie de ceva murdar sau ud. Pentru o clipa baiatul ramane pe loc, apoi incet, incet sub auzul acelorasi dojeniri atinge locurile de joaca ude..cateodata chiar le foloseste. Ma intreb care e pretul pe care trebuie sa-l plateasca pentru a se bucura si experimenta ?
O alta mama imi recomanda cu mare incredere  sa ii dau copilului in parc doar haine cu care se poate misca in voie, sa poata alegra si juca fara temeri. Copii ei zburda neincetat prin parc, folosind toate dotarile, indiferent de ploaie ori zapada. Zambetul si imbujorarea de pe obrajii lor sunt de neegalat.

            In practica psihoterapeutica cu copiii unele dintre cele mai folosite modalitati de lucru sunt modalajul, joaca in ladita cu nisip, joaca cu platilina, pictat, desen si tot felul de activitati cu scop diagnostic, proiectiv si terapeutic.Majoritatea copiilor fac progrese importante prin aceste activitati impreuna cu terapeutul lor. Copii abuzati sau grav raniti emotional au dificultati in a se lasa angrenati in astfel de activitati. Ei au internalizat rigiditatea emotionala si cognitiva si nu se pot bucura de placerile copilarilei.

           Si totusi ce poate simti un copil atunci cand ii interzici sa se joace cu noroiul de exemplu?
           Pot fi multe posibilitati. Va invit sa faceti un exercitiu de imaginatie:

           Imaginati-va ca sunteti intr-un loc de joaca, dupa ploaie.Leaganele sunt ude, topoganele murdare insa acum a rasarit soarele si au aparut copiii. Puteti observa urmatoarele situatii:

Parintele rigid  : "Daca te mai prind ca te murdaresti aici ramai! Eu nu te mai iau acasa!"
Ceea ce aude copilul este: nu esti important, nu gandi, nu exista. Vei fi pedepsit daca gresesti!
Ce simte el:  furie, frica, teama de a nu fi abandonat, lipsa oricarei puteri.
Ce va decide: ca regulile sunt mai importante decat propriile nevoi. Ca nu e un copil dorit, ca parintiilor nu le pasa de el si ca ii va lasa pe altii sa gandeasca pentru el. Va alege fie sa se supuna, fie sa se retraga sau sa fie rebel. Se va autoinvinovatii.

Parintele critic: " Intotdeauna faci numai prostii.Uita-te la tine cum te-ai murdarit...precum copii strazii!"
Ce aude copilul: Nu fi cine esti , nu reusii, nu fi capabil, nu esti demn de iubire!
Ce simte el:  respins, umilit, furios, neadecvat, desconsiderat, fara putere
Ce va decide: trebuie sa stiu ceea ce inca nu stiu, nu voi cere ajutor, voi incerca din greu sa ii multumesc pe cei importanti mie, sunt puternic, sunt perfect. daca nu fac lucrurile asa cum trebuie nu sunt bun. Nu reusesc sa fac nimic cum trebuie...de ce sa ma mai agit..

Parintele cu reguli  non- negociabile: Nu ai voie sa intrii in noroi! trebuie sa mergi pe portiunile uscate.
Ce aude copilul: regulile sunt importante pentru siguranta mea. parintii mei sunt responsabili pentru mine ( ei imi spun ce reguli trebuie sa urmez)
Ce simte el: se poate simti in siguranta si iubit la fel cum se poate simti frustrat si iritat ori rezistent.

Parintele cu reguli negociabile : "Afara a plouat si la locul de joaca va fi noroi. Daca alegem sa mergem acolo va trebui sa porti niste haine care se curata usor/ nu  cele "bune" etc. Cu ce te vei imbraca/ incalta?"
Ce aude copilul: poti gandi singur, negocia, initia. Nevoile tale sunt importante la fel ca si ale celorlalti. Trebuie sa iei lucrurile asa cum sunt. Ma astept sa fi tu intr-o modalitate pozitiva.
Ce simte el: se simte respectat, ascultat, iubit, puternic, important, inteligent, cateodata frustrat. Invata sa evalueze regulile si sa contribuie la ele.
Ce va decide: e ok pentru mine sa crec si totusi sa fiu dependent cateodata. Pot sa gandesc si pot sa intreb ce gandesc altii. pot sa fiu competent.


Parintele permisiv: " Copii sunt copii, daca toti copii se murdaresc sa-l lasam si pe el....luam alte haine noi"
Ce aude copilul:  nu fi competent sau reponsabil!, nu fi cine este tu si nu creste. Trebuie sa am grija de tine: nevoile mele sunt mai importante decat ale tale.
Ce simte el: se simte ocrotit si incurajat sa nu cresca, sa ramana copil, incopmpetent pentru ca parintii sa aibe in continuare grija de el. Se poate simti manipulat, furios, nemotivat.
Ce va decide: trebuie sa am grija de nevoile si sentimentele altora sau n trebuie sa am grija de nimeni decat de mine. nu sunt capabil sa invat cum sa am grija de mine. Daca mi se ofera ajutorul trebuie sa fie ceva la mijloc sau un pret pe cae trebuie sa-l platesc.

Parintele indiferent:  nu vad ce se intampla la locul de joaca, isi aprind tigarea sau deschid telefonul si nu sunt disponibili fizic sau emotional.
Ce aude copilul: nu am de gand sa imi pese de tine, faci ce vrei, nu exista loc pentru tine. nu exista.
Ce simte copilul:  frica, teroare, rana emotionala, furie, lipsa de importanta, in cazuri extreme ganduri suicidale.
Ce va decide:  nu te astepta sau nu poti cere ajutor. nimanui nu-i pasa.Daca vreau sa supravietuiesc trebuie sa am singur grija de mine. Ajutorul si increderea sunt glume..

            Pana aici, probabil v-ati identificat cu unul dintre tipurile de parinti ori ati observat ce schimbare de cuvinte  sanatoase aduce Parintele cu reguli negociabile.
            Felul in care gandesti si comunici devine felul in care copilul tau gandeste si comunica mai departe. Copilul tau nu poate fi ceea ce tu nu esti!
            Recomand cu incredere sa le dati copiilor oportunitatea de a creste, de a gandi si de a fi competenti.

           Voua parintilor, va recomand sa va informati despre ce beneficii aduce joaca cu material murdar:

10 motive pentru care ar trebui sa va lasati copii sa se joace cu noroi:
http://progressiveearlychildhoodeducation.blogspot.ro/2011/08/10-reasons-why-we-should-let-children.html

joaca in noroi e buna pentru copii:
http://healthmeup.com/news-healthy-living/playing-in-the-mud-is-good-for-kids/16958

poze haioase cu copii fericiti ca se joaca in noroi:
http://kaboom.org/blog/why_all_kids_need_play_mud_our_favorite_photos


0 comentarii:

Post a Comment