Recent Posts

Wednesday, 26 September 2012

Conferintele Alethei Solter la Bucuresti II

           Cea de-a doua conferinta a Alethei : Cum sa reactionam in cazul lacrimilor, fricilor si crizelor de furie a fost revelatoare pentru intelesul plansului bebelusului. A vorbit mult despre un domeniu care ma pasioneaza si in care ma specializez : traumele copiilor si ce putem face noi ca parinti, ori ca terapeuti.

           Plansul copiilor starneste furia si sentimente vechi nedefinite ale parintilor.
           De ce plange bebelusul meu? e o intrebare frecventa a mamelor cu care interactionez. E bine de stiut ca plansul are doua functii:
      1. de comunicare:  copilul are o nevoie imediata ( de contact, de hrana sau de stimulare)  care se cere indeplinita pe cat se poate de repede
      2. de eliberare a stresului/ in caz de raniri ( fizica, emotionala, stres acumulat). In acest caz parintele trebuie sa identifice sursa durerii si sa reduca stresul. Este foarte important contactul cu copilul si sa i se permita sa planga.

          Parintiii se tem de plansul copiilor pentru ca ii face sa se simta neputinciosi, anxiosi si de cele mai multe ori nu stiu cum sa reactioneze.
          Vestea buna este ca de indata ce descoperim cum stau lucrurile cu plansul, comportamentul nostru, al parintiilor se adapteaza imediat. Plansul este raspunsul natural la durere. Este un mecanism superior al fiintelor umane de a se adapta si de a se vindeca. Lacrimile semnalizeaza ca ceva nu este in regula si trebuie intevenit. Asadar copii nu plang ca sa faca viata parintilor mai grea sau ca sa-i manipuleze, ci plang pentru ca vor sa le comunice ceva ori pentru a se elibera de posibile traume emotionale.
          Este foarte util sa recunoastem plansul copilului pentru a stii cum anume trebuie sa intervenim. Cele mai multe mame spun ca la aproxmativ o luna de la nastere deosebesc plansul copilului  ca reactie a nevoii de hrana de plansul ca nevoie de somn, ori de contact.
          In cazul plansului din cauza stresului sau a unei traume emotionale, acesta de obicei apare dupa ce au fost satisfacute toate nevoile si copilul tot plange. Exista multe cauze si surse ale stresului copiilor.Privind prin ochii lor putem descopri o nastere traumatica, o experienta de viata inceputa intr-un mediu nu tocmai primitor, niste parinti care se simt coplesiti, o serie de interventii intruzive asupra lor, incapacitatea de a-si satisface nevoile imediat etc.

Monday, 24 September 2012

Conferintele Alethei Solter la Bucuresti I

foto via parinteconstient


    Înainte de a începe sa va povestesc despre ce noutati am aflat si ce insight-uri am avut la cele doua conferinte este musai sa aflati cine este Aletha si mai ales cum este ea.
Aletha Solter este un psiholog elvetian care s-a specializat în California. Este fondatoarea Institutului Aware Parenting, care instruieste parinti din toate colturile lumii. Mi-a placut tare mult când am auzit ca a studiat cu Jean Piaget, dar si mai mult faptul ca reprezinta un model viu al conceptelor pe care le promoveaza.
Si-a crescut cei doi copii în mod democratic si acum acestia, la rândul lor îsi cresc copii în acelasi mod democratic.
    Poate mai presus de toate amanuntele studiilor sta caracterul ei. Lumea s-a oprit în loc timp de patru ore sâmbata si duminica, blândetea si claritatea mesajului a reusit sa patrunda adânc în gânduri si sa creeze schimbari. Are o voce calda, o privire zâmbitoare si asa cum îmi spunea Otilia, indiferent de ce parere ai despre tine ca parinte ea te face sa te simti mai bine într-o clipita.
   Pe Otilia, una dintre organizatoarele acestui eveniment am impresia ca o stiu de o viata. O citesc frecvent, o admir si îi multumesc pentru ca a facut posibila aceasta întâlnire. Mai mult nu spun acum, Otilia Mantelers merita un articol separat.

Friday, 21 September 2012

Atelier : Jocurile Psihologice: manipulare, vulnerabilitate sau blocaj? Sambata 29 septembrie 2012

Am conceput acest workshop pornind de la premisa enunţată de Eric Berne, fondatorul Analizei Tranzacţionale: ”Oamenii petrec cea mai mare parte a vieţii lor jucând jocuri psihologice.”
Jocurile psihologice spre deosebire cu jocurile copilăriei nu sunt ceva amuzant ori plăcut. Se desfăşoară în interacţiunea a două persoane, în plan inconştient, urmând de fiecare dată aceleaşi reguli şi având ca rezultat un sentiment neplăcut.
Dacă îţi pui adesea întrebări precum:
De ce mi se întâmplă tot timpul aşa ceva?
Cum de mi s-a întâmplat din nou
?
Atunci înseamnă că ai luat parte la un joc psihologic.

Un exemplu clasic de joc psihologic este următorul intitulat ” Uite ce am făcut din cauza ta”: O persoană se simte nesociabila, iritată sau frustrată şi se cufundă într-o activitate care tinde să-l izoleze de ceilalţi. Un intrus, cum ar fi soţia sau unul dintre copii vine să-l mângâie sau să îl întrebe ceva moment în care acesta scapă pensula din mâna sau se loveşte cu ciocanul. Întreruperea aceasta îl face pe primul să ţipe furios la intrus: Uite ce am făcut din cauza ta!
Sigur că nu soţia a provocat lovirea sau scăparea pensulei ci propria lui iritare. Din păcate acest joc este uşor învăţat de către copiii mici, astfel încât trece de la o generaţie la alta.

Jocurile psihologice la mame si copii -Miercuri, 17 octombrie


Inca de cand am inceput sa studiez Analiza Tranzactionala ca forma de terapie am avut o curiozitate legata de luptele de putere care se tot duc intre oamenii. Cum se face ca intr-o lupta din aceasta atat cel care pierde cat si cel care " castiga' se simt prost?
Daca observi ca ti se intampla mereu acelasi fel de lucrui, dai peste acelasi tip de oameni si nu intelegi de ce se intampla asta, cel mai probabil te afli intr-un joc psihologic.
Deci...DA..jocurile psihologice NU sunt nici pe departe hazlii sau amuzante.

Interesul pentru jocurile psihologice m-a dus mai departe pentru a studia fenomenul printre copii. Am facut o cercetare pe elevii de scoala primara si invatatorii lor.Am descoperit ca exista frecvente jocuri ( lupte de putere, forme de manipulare, patternuri de comportament) de ambele parti.

"Intregul proces educational poate fi vazut ca procesul prin care copilul invata ce jocuri psihologice sa joace si cum sa o faca." Eric Berne.

Asadar va invit sa descoperiti cum se manifesta jocurile in faminilie, in special in relatia mama-copil, dar si despre rolul bunicilor, al pediatrului sau educatoarei in aceste jocuri si in pierderea responsabilitatii mamei.

Intalnirea de desfasoara la sediul Succes Personal,Ploiesti, de la 18.30 la 20.30

Costul intalnirii este de 30 Ron.
Pentru inscrieri ma puteti contacta prin mesaj privat.

Va astept cu drag!

Grupul de suport si dezvoltare personala pentru mame


...Totul începe din momentul în care afli că timp de 9 luni vei adăposti cea mai de preţ realizare, apoi şuvoiul de evenimente năvăleşte şi simţi nevoia să te regăseşti, să te reinventezi şi să te adaptezi.
Unele mame se recalibrează uşor, altele au nevoie de suport în demersul lor de creştere personală.

Te invităm sa iesi din monotonie si pasivitate si sa vii într-un cadru securizant, optim dezvoltării personale în care o să descoperi relaţionarea, cum să ai grijă de Copilul Interior şi să-ţi influenţezi starea de bine.

Grupul de dezvoltare personală pentru mame se doreşte a fi un grup ale cărui obiective includ dezvoltarea:
- unei perspective mai ample asupra rolului de mama si a vietii de familie;
- interactiunii si apartenentei la un grup;
- relatiilor de prietenie si intrajutorare.

Cadrul de referinţă care va fi folosit aparţine Analizei Tranzacţionale iar abordarea va fi una relaţionala.

Pe parcursul întâlnirilor se va lucra cu concepte precum:
- cele trei ipostaze ale personalităţii: Părinte, Adult, Copil
- simbioza dintre mamă şi copil;
- stroke-urile sau izvorul de energie nebănuit;
- jocurile psihologice preferate;
- structurarea timpului şi ce obţinem din fiecare etapă;
- mesaje parentale toxice: care sunt, cum le putem evita;
- scenariu de viaţă, tipuri de scenarii specifice mamelor;
- povesti terapeutice: rolul lor în procesul de creştere.

Trainer: Alina Comendant - Trainer, psihoterapeut, consilier in cariera

Structura: Clubul se desfasoara lunar, cate 2h, in zilele de miercuri, permanent

Locatia: Centrul Succes Personal Ploiesti, Sos. Vestului nr. 12

Investitia: 30 ron ron/persoana/intalnire.


Ce să aduci cu tine:

Curiozitatea şi disponibilitatea de a creşte personal şi interrelational.
Prejudecăţile şi miturile despre familie, rolul mamei, al copilului ascultător, al gospodinei desăvârşite.
Toate acestea si multe altele, vor fi discutate şi reinventate.

Este de preferat ca membrii să participe la fiecare întâlnire de grup, săptămânală.

Va asteptam cu drag.

Thursday, 20 September 2012

Dezvoltarea tematicii- Grup de dezvoltare personala

Pentru a avea o viziune mai clara asupra tematicii am descris, pe scurt, ce vom face la fiecare intalnire din cele 10.

Prima întâlnire
Ne vom cunoaşte spunând: Bună ziua!.
Vom stabili modul de lucru şi ne vom împărtăşi aşteptările de la experienţa participării la grupul de dezvoltare personală.
La sfârşitul primei întâlniri fiecare participant va fi conştient de motivaţia care îl aduce în grup, de propriile nevoi şi resurse.

A doua întâlnire: Stările Eului: Părinte, Adult sau Copil?
Fiecare persoană poartă cu el mesaje, opinii, valori şi norme preluate de la proprii părinţi. Acestea fac parte din modul nostru de a gândi, simţi şi acţiona.
De asemenea, în interiorul structurii personalităţii este prezent şi Copilul interior. El a simţit pentru prima dată fericirea, tristeţea, furia sau sentimentul de vină.De fiecare dată când ne comportăm sau ne simţim ca un copil neputincios sau foarte vesel îl punem în scenă pe Copilul nostru Interior.
Mai sunt şi daţi când suntem în aici şi acum şi gândim, simţim şi ne comportăm în concordanţă cu prezentul, cu adevăratele resurse de care dispunem şi reuşim să luăm cele mai bune decizii.
La această întâlnire veţi descoperi:
- Cum funcţionează la voi aceste 3 ipostaze ale personalităţii
- Cum va ajuta şi cum vă limitează
- Cum să vă energizati starea eului pe care doriţi să o dezvoltaţi