Bine v-am gasit in noul an !
De cativa ani observ tot mai mult mixul de sentimente pe care-l incearca oamenii in primele zile ale noului an. Cred ca asa a fost dintotdeauna, doar ca aveam altele mai importante de observat si savurat. Acum nu pot sa nu privesc cum oamenii traiesc primele zile ca intr-un soi de bula de sapun colorata. Si imi place partea asta : cand isi dau timp pentru ei, cand sunt veseli, cand isi fac planuri pentru anul ce va sa vina. E ca si cum ar lua-o de la capt din nou. Asta aduce cu el noul an: o noua linie de start, diferita de cea de anul trecut. Una care promite mai mult si care are o doza de optimism. Cred ca avem nevoie mai des de o noua linie de start si poate de o permisiune de la noi insine de a spune Stop si apoi Start!
O data cu reintrarea in rutina activitatilor zilnice bula magica dispare incetul cu incetul si desi nu vrem incepem sa ne trezim la realitate: sa dam nas in nas cu ea, sa o simtim pe pielea noastra infrigurata, cu corpul nostru care inca se resimte.
Si uite asa, daca inainte de sarbatori ne facem un bilant al anului ce tocmai trece, ajunsi in noul an ne trezim cu carnetelul in mana trecand rezolutiile pentru noul an.
Unii sunt meticulosi si isi pun dorintele in functie de strategii si formule psihologice, altii sunt romantici si viseaza la implinirea unor dorinte ascunse, unii le scriu, altii le memoreaza, unii le ascund si nu le spun nimanui, altii le scriu pe platforme si paneluri de dorinte, unii au o singura dorinta, altii au o lista mai mare ca a lui Mos Craciun, unii sunt realisti, altii sunt incurabili-de-optimisti. Toata lumea insa are cateva rezolutii comune: cu totii ne gandim sa fim sanatosi fizic si mental, sa petrecem mai mult timp cu familia, sa facem mai multe lucruri pentru noi, sa fim mai buni etc.
Experienta din practica terapeutica mi-a aratat cateva lucruri despre schimbari, pentru ca fiecare rezolutie propusa isi doreste sa aduca o schimbare in viata noastra.
Nu cred ca exista o reteta pentru schimbare: unii spun ca este nevoie sa suferi inainte pentru a declansa dorinta deschimbare si pentru a te reactiva. Am vazut oameni care s-au schimbat fara sa ajunga sa sufere. Unii spun ca schimbarea este un proces lung si anevoios. Am vazut oamenii a caror cale catre altfel a fost lina si putin consumatoare.Unii spun ca nu e nevoie sa faci nimic intentionat si schimbarile vin de la sine, in concordanta cu natura sau cu divinitatea,altii afirma contrarul ca totul depinde de tine. Nu doar pentru ca am vazut, ci si pentru ca am citit, am tendinta de a crede mai mult in ipotezele deschise. Ele imi permit sa fiu, sa visez, sa observ, sa cred ca se poate.
Cu toate acestea, atunci cand vorbesc despre schimbare, inevitabil ma duce cu gandul la contracte. Contractele psihologice, cred eu, sunt poate cele mai utile si necesare unelte folosite de analiza tranzactionala.
Astfel de contracte sunt folosite atat la inceputul inceperii unei terapii, cat si pe parcursul lor.
Ele sunt de mai multe feluri ( administrativ, psihologic), insa ce m-a fascinat este puterea unui astfel de contract psihologic.
O sa va arat un model , creat de Charlotte Sills pe care il folosesc atat in psihoterapie cat si pentru a-mi defini propriile obiective sau rezolutii.
Contract pentru schimbare ( Sills1997/2006, dupa James 1977)
1. Ce ai vrea sa schimbi in viata ta?
2. De ce ai nevoie ca sa produci schimbarea pe care ti-o doresti?
3. Ce esti dispus sa faci pentru a obtine ce iti doresti?
4. Cum vor stii ceilalti ca schimbarea a avut loc?
5. Cum te poti autosabota?
6. Cum poti preveni autosabotarea?
7.Cum te vei rasplati cand vei obtine ce ti-ai propus si cum te vei asigura ca iti vei pastra la un nivel acceptabil atentia si stimularea de care ai avut parte din vechiul comportament? *
8. Cum iti vei petrece timpul cand vei fi "schimbat"?
Daca inca nu v-ati facut rezolutiile pentru anul 2013 puteti folosi acest ghid. Il consider o metoda eficienta de autoconstientizare.
Nu este nevoie sa stii nicio teorie pentru a te ghida dupa aceste intrebari.Trebuie sa fi pregatit sa iti doresti si cu ajutorul raspunsurilor intrebarilor de mai sus iti vei da seama ce esti dispus sa faci , cu adevarat, pentru a produce o schimbare.
De departe, cele mai interesante intrebari mi se pare 5. si 7.
Exista nenumarate modalitati prin care ne autosabotam zilnic sarcinile, misiunile, scenariile de viata etc. Fie ca "uitam" sa facem anumite lucruri, fie ca " nu ne suna ceasul", sau ca hiper-rationalizam sau suntem extrem de emotivi, cu totii facem aceste lucruri pentru a nu reusi. Un raspuns onest la aceasta intrebare te poate duce la cauzele esecurilor anterioare.
A doua parte a intrebarii 7. este de reasigurare ca obtii suficient de mult din schimbarea produsa pentru a nu reveni la vechile obiceiuri. Daca iti propui sa fi mai activ in noul an si ai reusit este posibil sa-ti lipseasca zona de confort, linistea si orice altceva te-a tinut acolo inainte. Daca este asa o balanta a relaxarii cu activismul ar trebui cautata si respectata. Oricand poti gasi noi optiuni creative care sa iti aduca mai mult decat obtineai in vechiul comportament.
Iata un exemplu de cristalizare din psihoterapia unui fumator care doreste sa renunte la tigari :
Terapeutul : Inteleg ca fumatul iti ofera o pauza importanta pe care ti-o iei dupa ce faci ceva sau inainte de a face ceva?
Clientul : da
Terapeutul : As fi curios sa stiu ce alte alternative crezi ca ai avea, care sa-ti asigure acele momente de relaxare ( terapeutul ii propune clientului sa gaseasca niste solutii creative cu acelasi efect ca cel pe care il produce momentul fumatului)
Clientul: Tot pot avea cateva momente de relaxare. Ma pot opri cateva minute sa respir adanc sau sa vorbesc cu un prieten. ori daca este frumos afara ma pot duce la o scurta plimbare. ( in acest moment clientul pare ca are suficiente resurse pentru a face noi optiuni)
Terapeutul: Si vei face asta?
Clientul: Da, cred ca voi uda niste plante sau altceva.
Fragment din Keith Tudor- Approaches to brief therapy
La sfarsit va las cu cateva insight-uri despre schimbare:
Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom” ~ Victor Frankl
Amidst the worldly comings and goings, observe how endings become beginnings.” ~ Tao Te Ching
You see everything is about belief, whatever we believe rules our existence, rules our life.” ~ Don Miguel Ruiz
What lies behind us and what lies ahead of us are tiny matters to what lies within us.” ~ Ralph Waldo Emerson
0 comentarii:
Post a Comment