Voi sustine un workshop interactiv, sambata 24 noiembrie cu tiltul Jocurile psihologice _ manipulare, vulnerabilitate sau blocaj? si Florentina a dorit sa afle toata lumea despre ce va fi vorba.
Iata o scurta parte a interviului:
FL: Prima data cand au auzit despre jocurile psihologice m-am dus cu gandul la jocurile de copii. Apoi am aflat de natura lor oarecum distructiva. Ce sunt, de fapt, jocurile psihologice?
AC: ( zambeste) Jocurile psihologice sunt niste comportamente care se tot repeta, fara ca oamenii sa fie constienti ca fac aceste lucruri. De cele mai multe ori se intreaba :” Oare cum de mi s-a intamplat asta din nou?”
Jocurile psihologice sunt asemanatoare jocurilor de societate dintr-un punct de vedere: ambele au reguli prestabilite care sa-i asigure functionarea pana la capat. Regulile jocurilor pshologic sunt nescrise, ascunse si mentin cei doi jucatori in anumite roluri pentru ca jocul sa fie dus la sfarsit.
Exista cel putin doua caracteristici care fac diferenta intre jocurile distractive si jocurile psihologice:
prima caracteristica este rasplata jocurilor sau cu ce ne alegem la final. Daca la jocurile distractive ne incarcam cu energie sau cu endorfine la jocurile psihologice incarcatura emotionala este una negativa (putem fi furiosi, tristi, anxiosi).
Cea de-a doua caracteristica este faptul ca intr-un joc psihologic exista intotdeauna un element ascuns, un moment de confuzie, ca si cum am avea un ” val pe ochi” sau popular spus “ochelari de cal”.
Pentru ca invatam inca din copilarie, de la parintii si ingrijitorii nostri, cum sa jucam jocuri psihologice, facem asta in mod insconstient si repetitv pentru a acoperi niste credinte false despre noi cum ca: nu am fi suficient de buni, de perfecti etc.
Berne spunea ca 90% din timp ni-l petrecem in jocuri psihologice.
[...]
Iata de exemplu un joc tipic intre soti:
Putem sa-l numim : Ce-ar fi daca!
Si jocul poate incepe intr-o seara, cand cei doi sunt pe punctul de a stinge lumina veiozei, pregatindu-se de un somn binemeritat. La un moment dat, sotia isi intreaba sotul:
” Dragul meu, daca ar fi ca eu sa nu mai fiu, cu care dintre prietene mele ai vrea sa-ti refaci viata? Asa, ipotetic vorbind…”
Si acum atentionez toti sotii, sa nu cada in acest joc psihologic deoarece cu greu vor mai iesi! Jocul poate continua cu o presiune din partea sotiei la un raspuns, care pana la urma e ipotetic, insista ea.
Daca sotul isi da seama despre ce e vorba cu adevarat ( si anume despre nevoia de dragoste a sotiei) atunci va traduce in minte intebarea ei : ” Dragule, pe cine iubesti mai mult?” si va stii sa-i ofere raspunsul adecvat.
Interviul acordat Florentinei il gasiti integral aici.
Pentru inscrieri o puteti contacta pe ea, completand formularul de inscriere sau pe mine la adresa de email : alyna_dobre@yahoo.com
0 comentarii:
Post a Comment